Economie

Ondanks diverse inspanningen kan men momenteel nog steeds niet over volledige economische gelijkheid tussen vrouwen en mannen spreken. Dit gaat van ongelijke kansen op vlak van jobs, over verschillen in loon en pensioen tot ongelijke kansen in het combineren van werk en privť. Daarnaast zien we ook wereldwijd verschillen in gevolgen van bijvoorbeeld een economische crisis, opstartmogelijkheden (wie krijgt wel of niet een lening om een specifiek bedrijf op te starten?) en de macht om op hoog niveau beslissingen inzake arbeid en economie te nemen. Heel vaak trekken vrouwen hier nog steeds aan het kortste eind, maar dat is niet altijd zo. Ook mannen kunnen hier met discriminatie of ongelijke kansen te maken krijgen. Denk maar aan vaders die meer vaderschapsverlof of ouderschapsverlof willen opnemen, jonge mannen die dromen van een job in de zorgsector, .... Het vak economie biedt dan ook heel wat verschillende invalshoeken om het aspect gender te integreren in de (bestaande) lessen.

In dit katern kan je materiaal terugvinden dat je in de les economie kan gebruiken en/of toepassen. Een deel van het materiaal is kant-en-klaar, andere bronnen dienen eerder als achtergrondinformatie en inspiratie.

Ben je zelf een genderbewuste les economie aan het opstellen en heb je vragen of zit je helemaal met de handen in het haar? Neem dan contact met ons op via info@rosavzw.be en we helpen je graag met het uitbouwen van een boeiende les economie met genderinvalshoek.

1. Tips en Inspiratie

Tekst en uitleg

over diverse genderthema's, samengesteld door RoSa vzw - kenniscentrum voor gender en feminisme.

Beeldmateriaal

2. Direct aan de slag in de klas

Beperkte selectie van (online) lespakketten rond genderthema's.
Liever de papieren versie? Of heeft u zelf suggestie voor deze rubriek? Wij horen het graag.

Lespakketten te vinden in de RoSa-bibliotheek

Opzoeken in de RoSa-catalogus doe je best onder de trefwoorden leermiddel of spelmateriaal. Zoek je eerder lesmateriaal rond een specifiek onderwerp, dan combineer je het trefwoord 'leermiddel' met bv. het trefwoord 'economie' of 'loonkloof'.

Alle pakketten kan je ontlenen in de RoSa-bibliotheek. De bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen. Praktische informatie vind je op de rosavzw.be-website bij het katern RoSa-bibliotheek.†

3. In de RoSa-bibliotheek

Concrete thema's om in de lessen economie mee aan de slag te gaan

Artikels

Boeken

Image Image Image Image Image Image Image


Meer uit de RoSa-bibliotheek

Wil je lesgeven over een bepaald thema? Zoek op in de RoSa-catalogus onder trefwoord, voor een genderinvalshoek op je thema. Alle publicaties kunnen ontleend worden uit de RoSa-bibliotheek. De bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen. Praktische informatie vind je hier: RoSa-bibliotheek. Vragen kunnen steeds gericht worden tot info@rosavzw.be.