Frans

Gebruik genderthema's als basis voor een les Franse taalvaardigheid, belicht de vrouwelijke kant van Parijs tijdens de schoolreis en ontdek de talrijke vrouwelijke auteurs binnen de Franse literatuur.

1. Franse taalvaardigheid

Genderthema's zijn uitstekend voer voor discussie. Iedereen heeft wel een mening over man-vrouw-verschillen en -gelijkenissen, over bestaande en onbestaande ongelijkheden. En dan is het woord 'feminisme' nog niet gevallen!

Uitermate geschikt dus om debatten of discussies op te zetten. Materiaal zat ook, voor het schrijven van een pittig opiniestuk, een goed onderbouwd essay of een vlammende polemiek. Laat je inspireren door de informatie aanwezig op de RoSa-sites of gebruik onderstaande franstalige onlinelespakketten.

Direct aan de slag

2. Franstalige literatuur

Doorprik de literaire canon en exploreer gekende en minder gekende vrouwelijke auteurs en/of literatuur met centraal aanwezige vrouwelijke personages.

Enkele suggesties:

Auteurs

Marie de Gournay, George Sand, Jeanne Bourin, Colette, Pierrette Fleutiaux, Geneviève Brisac, Françoise Sagan, Dominique Demers, Amanda Filipacchi, Tatiana de Rosnay, Amélie Nothomb, Marguerite Yourcenar en Cendrine Wolf & Anne Plichota.

Literatuur

Oksa Pollock

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek:

In de kijker:

Écritures de femmes

Meer aanraders:

Des femmes en littérature Egalite Les precieuses Les femmes qui écrivent Forgotten Afrique La chambre écoute

Meer in de RoSa-bibliotheek

Zoek op in de RoSa-Catalogus of contacteer ons via info@rosavzw.be.

 

illustratie: detail uit:Eugène DELACROIX -Le 28 Juillet. La Liberté guidant le peuple (28 juillet 1830)