Geschiedenis

Er staan opvallend weinig vrouwen in de klassieke geschiedschrijving. Onterecht, want er zijn heel wat historisch vrouwenfiguren die de geschiedenis gekleurd hebben. Ook de historische strijd voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen figureert niet altijd even prominent op tijdlijnen. Onderstaande tips zetten je op weg om het genderevenwicht in de geschiedenislessen te herstellen.


1. Tips en inspiratie
2. Direct aan de slag in de klas
3. Aanraders uit de RoSa-bibliotheek

1. Tips en Inspiratie

Tekst en uitleg

Authentiek bronnenmateriaal

krant

RoSa herbergt een schat aan bronnenmateriaal waarop je je leerlingen kan loslaten om de historische methode en kritiek te leren. Maak gebruik van:


Beeldmateriaal

2. Direct aan de slag in de klas

Op zoek naar materiaal om direct mee aan de slag te gaan? Hieronder vind je een beperkte selectie van (online) lesmateriaal rond historische genderthema's. Suggestie voor deze rubriek? Wij horen het graag.

3. In de RoSa-bibliotheek

RoSa's Aanraders

In de kijker:

ten oorlog

Vrouwen integreren in de geschiedenisles:

cover femmes&hommes cover Pionier 5 cover Pionier 5 gezocht m/v' cover 'en de vrouwen?'

Vrouwenrechten/vrouwenbeweging in Belgiė:

cover stap voor stap strijd cover 'uit eigen beweging'

Ontleen deze boeken uit de RoSa-bibliotheek of je plaatselijke bibliotheek.

Haal meer uit de geschiedenis:

Sounds Cabin Vrouwengezicht Rossaert markante-vrouwen-in-de-geneeskunst Ravensbrück Girlpower Remarkable WOI kenau 1001 Gender & history Gender & history Gender & history Crusades cover roman women cover geschiedenis vrouw oudheid cover edelvrouwen cover gendering the master narrative renaissance womancover women en reformation cover venus tot madonna cover vrouwen en de oorlog

Meer uit de RoSa-bibliotheek

RoSa

Uiteraard herbergt de RoSa-bibliotheek nog heel wat meer boeken over vrouwen in de geschiedenis(les). Zoek op in de RoSa catalogus onder volgende trefwoorden:

Of contacteer ons via info@rosavzw.be.

 

illustratie boven: detail uit De slag der amazones, pieter paul rubens, 1615